|

Cina de afaceri la restaurant – 15 ponturi utile

Cina de afaceri este o activitate esențială în viața de business a oricărui antreprenor, manager sau om de vânzări. De fapt, cinele în general sunt oportunități de a demonstra că ești o persoană de calitate, care merită un anturaj sofisticat.

Ca să te ajut să faci o impresie bună atât în afaceri cât și la o ieșire cu iubitul/iubita, cu prietenii și/sau familia, am pregătit aici o listă de bune practici pe care, dacă le aplici, te vei descurca cu brio oriunde te vei afla.

1. Îmbracă-te cu bun gust

Da, chiar și dacă mergi doar la o ieșire cu prietenii. Știi vorba aceea, „ținuta obligă”? Ca un addendum la această vorbă aș adăuga și că „locația obligă”. Așa cum la o seară la operă nu mergem îmbrăcați la fel ca și atunci când ieșim la terasă, și restaurantele care se respectă, de regulă, prin prisma ambientului, atrag genul de oameni care vin îmbrăcați cu bun gust. De aceea îți recomand să faci la fel.

Evident, dress code-ul se schimbă în funcție de context. Nu vom merge îmbrăcați la fel la o întâlnire de business vs. o ieșire cu prietenii, însă bunul gust ar trebui să guverneze toate alegerile noastre vestimentare.

2. Nu pune telefonul, cheile sau poșeta pe masă

La o cină de afaceri, poșeta sau gențile se pun pe interiorul scaunul lipite de spătar, în poală, sub șervet, sau pe un scaun alăturat, dacă este unul disponibil. Nu se pun pe spătar pe exteriorul scaunului întrucât chelnerii și ceilalți clienți se vor agăța de ele în timp ce se deplasează printre mese. Pe masă ar distrage de la conversație și, totodată ar da un aspect dezordonat mesei.

3. Lasă oaspeții să comande mai întâi

Acest lucru este foarte important dacă te afli în postura gazdă la o cină de afaceri, pentru că îți va permite să îți ajustezi meniul în funcție de acesta, pentru ca ritmul întâlnirii să fie fluid. E destul de inconfortabil să facem oaspetele să aștepte după noi sau să îl punem în postura în care acesta mănâncă, iar noi stăm și așteptăm să termine.

4. Dacă ești gazda, discută din timp metoda de plată cu staff-ul localului

La o cină de afaceri, lucrurile trebuie să rămână concentrate pe subiectul serii, fără întreruperi sau momente ciudate de genul „ne scuzați, nu vă merge cardul” sau „stați o secundă, domnule director, să rezolv cu plata”. De aceea, recomandarea mea este să discuți cu staff-ul restaurantului și să găsiți o soluție prin care nota de plată nici să nu ajungă la masă.

Plata o face gazda serii și se face după cină. Poți discuta să trimită factura pe mail a doua zi sau să deschizi o notă înainte să sosească invitații, astfel încât plata să se efectueze fără distrageri inutile.

5. Nu îi spune sommelierului cât vrei să cheltuiești pe vin

În schimb, îi poți arăta ce vin preferi din meniu iar acesta va ști să se încadreze, ca și oferte, în acea gamă de prețuri.

6. Nu da vinul înapoi

Decât dacă e într-adevăr oribil. Protocolul cere să primim vinul dacă sticla a fost deschisă pentru noi, iar calitatea vinului e decentă, chiar dacă nu e exact ce ne doream.

7. Da, poți face o poză mâncării (dacă nu e o cină de afaceri)

Trăim în secolul XXI. Toată lumea face poze la mâncare. Dar, aș evita acest gest la o întâlnire de afaceri. Evident, dacă totuși clientul dorește să facă asta, se acceptă din partea sa, dar nu și din a noastră.

8. Folosește corect șervetul

Șervetul de plasează pe picioare după ce ne așezăm, pentru a ne proteja ținuta de posibile firimituri sau picături de sos din mâncare. Când mergem la toaletă, lăsăm șervetul pe scaun pentru a comunica faptul că nu am terminat de mâncat. La terminarea prânzului/cinei plasăm șervetul în partea stângă. La terminarea mesei, șervetul nu trebuie împăturit ca la început ci poate fi plasat într-o manieră ordonată pe masă, lângă farfurie.

9. Nu te întinde peste masă pentru a încerca din mâncarea colegului

Se practică destul de des acest obicei de a gusta din mâncarea prietenului/prieteni, fratelui sau surorii etc. Nu aș recomanda acest lucru dacă suntem la o masă cu oameni pe care nu îi cunoaștem foarte bine și care nu sunt confortabili cu ideea. Iar dacă suntem cu familia/prietenii, recomandat ar fi să le oferim o gustare din mâncarea noastră pe o farfurie pentru unt.

10. Nu striga după chelner

Nici noi și nici ceilalți clienți din restaurant nu au venit la această locație pentru a auzi pe cineva strigând de zor după altcineva. Totodată, chelnerul trebuie tratat cu respect pentru că, până la urmă, el se luptă să ne facă seara excepțională. De aceea, recomand să îl chemăm prin contact vizual mai întâi iar, dacă asta nu merge, prin ridicarea mâinii drepte cu degetul arătător spre în sus.

11. Returnează mâncarea dacă nu e gătită corect

Dacă ești cu alte persoane și se întâmplă să soliciți schimbarea mâncării, este responsabilitatea ta să le spui celorlalți să înceapă fără tine.

La cina de afaceri însă, situația aceasta va cere un mic sacrificiu, dacă noi suntem gazda. De ce? Pentru că, dacă nu e ceva extrem, putem consuma mâncarea ca atare și astfel vom evita situația în care îi facem pe oaspeți să aștepte să terminăm de mâncat sau, mai mult, să îi facem să se simtă prost față de mine și de context în general.

12. Comandă aceleași feluri de mâncare ca și oaspetele

Așa cum am menționat și mai devreme, acest lucru asigură un mers firesc al mesei și un ritm fluid al conversației la masă.

13. Pune tacâmurile în farfurie la finalul fiecărui fel de mâncare

La finalul fiecărui fel de mâncare, tacâmurile se plasează pe farfurie pentru a-I ajuta pe chelner să manevreze vesela mai ușor. În stilul european de servire, pentru a comunica faptul că am terminat de consumat un anumit fel de mâncare, punem cuțitul în poziția 10:20 iar furculița paralel cu acesta, cu colții în jos, pentru că, în stilul european de servire, mâncăm folosind furculița cu colții orientați spre sol.

14. Începe conversația de business doar după felul principal

Se aplică mai ales la întâlnirile de business. De ce? Pentru că e foarte dificil să purtăm o conversație coerentă în timp ce suntem atenți și la mâncare să nu ne pătăm, și la chelnerii care vin să ridice fiecare fel de mâncare și să îl aducă pe cel nou.

15. Nu uita de bunele maniere la cina de afaceri

Șterge-ți degetele și gura cu șervetul ori de câte ori ai nevoie.

Taie câte o bucată de carne și mănânc-o înainte de a o tăia pe următoarea.

Unge pâinea cu unt pe farfurie, nu în aer.

Uită-te în ceașcă sau pahar (nu peste acestea) când consumi băuturi.

Stai drept și nu ține coatele pe masă.

După cum vezi, sunt multe aspecte de luat în calcul. Totodată, pe măsură ce mai aflu lucruri noi, voi mai adăuga la articol, așa că ține aproape!

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *