Despre Cafea – cele 12 tipuri principale de espresso

Eticheta este arta de a fi un om plăcut oriunde, oricând. De aceea, e esențial să știm cum să fim o gazdă bună pentru oricine ne intră pe ușă. Și, ca să facem acest lucru, trebuie să cunoaștem un minim minimorum despre cafele, ceaiuri, băuturi alcoolice și alte băuturi în general.
Spre exemplu: personal, nu sunt băutor de cafea. Cât despre alcool, consum doar dacă am vizitatori și ocazia o cere. Sunt mai degrabă băutor de ceaiuri. Chiar și așa, e important să fiu un client educat în aceste domenii. Nu pentru mine, ci pentru ceilalți. Îmi doresc ca brandul Eu să ofere o experiență plăcută celor din jur, iar asta implică să știu ce să pun oamenilor pe masă în funcție de ce îmi cer.
Acum că am clariticat DE CE-ul și relevanța cafelelor în etichetă, protocol și branding personal, hai să ne educăm.
Principalele tipuri de cafea
Sunt 12 tipuri de cafele bazate pe espresso. Aceste băuturi sunt ceea ce se poate face cu un espressor (ce nume intuitiv, nu-i așa?). În esență, toate aceste băuturi conțin 3 ingrediente, în diferite cantități și proporții relative unul față de celelalte: espresso, lapte și spumă.
Unele băuturi mai au și toppinguri ca să le adauge un plus de gust, însă acestea sunt ingredientele principale.
Chiar dacă vom vorbi despre 12 rețete diferite, în graficul de mai jos găsești principalele 6 tipuri, celelalte 6 fiind, sub o formă sau alta, variațiuni ale acestora 6.

Perfect! Acum că știm cafelele de bază, hai să vedem care sunt toate cele 12 rețete posibile:
1. Espresso
De la espresso pornește totul. Un espresso (sau o cafea neagră scurtă), este un shot de espresso într-o ceașcă de cafea. Dacă vrei să ai parte de un tonic de la prima oră și pui mai mult preț pe eficiență decât pe experiență, aceasta e băutura perfectă pentru tine.
2. Espresso dublu
Așa cum îi spune și numele, un espresso dublu constă în 2 shot-uri de espresso într-o ceașcă. Cu alte cuvinte, dacă simți că un espresso simplu e prea puțin pentru tine, acesta s-ar putea să fie tonicul pe care îl cauți.
3. Macchiato scurt
Un macchiato are în compoziție un shot de espresso și spumă de lapte. Obiectivul spumei în acest caz e să mai stingă din gustul amar al espresso-ului.
Dacă vreodată vrei să prepari un macchiato, cheia este regula treimilor – treimea de jos este espresso simplu, treimea din mijloc este o combinație de espresso cu spumă, iar treimea de sus este doar spumă de lapte.
4. Macchiato lung
Un macchiato lung constă în exact aceeași rețetă ca și macchiato scurt, însă vorbim acum de 2 shoturi de espresso în loc de unul. Regula treimilor se aplică și aici.
Conform www.latteartguide.com, cheia în a face un macchiato bun este să pui spuma deasupra espresso-ului și apoi să întorci ușor ceașca în sensul acelor de ceasornic de câteva ori pentru a amesteca laptele cu espresso.
Notă: se pare că unii numesc Latte-Macchiato ca fiind macchiato lung. Acesta constă în principal din spumă de lapte și lapte fiert, la care se adaugă un shot sau mai puțin de espresso.
5. Ristretto
Un ristretto este un shot de espresso dar care are jumătate din volumul de apă pe care îl găsești în mod normal într-un espresso.
6. Cafea Neagră lungă (Americano)
Cafeaua neagră lungă are în compoziție o 2/3 apă și 1/3 espresso. Ca să prepari un americano, umple o ceașcă 2/3 cu apă și apoi toarnă shot-ul de espresso deasupra.
7. Café Latte
Sau „latte” pe scurt, este un espresso care conține și lapte fiert și spumă. Se prepară turnând un shot de espresso într-un pahar de sticlă. Se adaugă laptele și, la final, un centimetru de spumă.
În SUA se obișnuiește să se folosească o ceașcă în loc de pahar pentru latte.
8. Cappuccino
Cappuccino este similar latte-ului. Diferențele sunt că acesta are mai multă spumă (2-3 cm) și un strat de ciocolată răzuită deasupra. Totodată, spre deosebire de latte, acesta este servit mereu în ceașcă.
9. Flat White
Este un gen de cafea pe care o vei găsi în principal în Australia și Noua Zeelandă. Este practic un cappuccino fără spumă și ciocolată. Conține 1 shot de espresso și în rest lapte.
10. Piccolo Latte
Este un latte făcut într-o ceașcă de espresso. Astfel, vorbim de o băutură tare dar cu un gust mai puțin intens decât espresso. Se poate prepara folosind un shot de espresso sau de ristretto, la care se adaugă lapte și un strat subție de spumă.
11. Mocha
Este o combinație între ciocolata caldă și cappuccino. Practic, se prepară folosind un shot de espresso la care se adaugă o linguriță de pudră de ciocolată. După ce se amestecă acestea două, adăugăm laptele și la final 2-3 cm de spumă. La final putem să punem și puțină pudră de ciocolată pe deasupra.
12. Affogato
Affogato este o băutură simplă folosită ca desert. Conține un shot de espresso la care se adaugă o cupă de înghețată de vanilie. Conform latteguide.com, dacă vrei să adaugi un plus de intensitate, poți pune și un shot de lichior Frangelico la această băutură.
BONUS: Frappe
Este cafeaua care răcorește. Constă într-un shot de espresso la care se adaugă multă gheață. Evident, pentru a face băutura mai interesantă, multe locații mai adaugă și alte accesorii precum frișcă, ciocolată etc.
Cam atât pentru moment. Sper că te-a ajutat acest articol. Încă o dată, poate că pe tine personal nu te interesează, dar e bine să fii interesat(ă) întrucât atenția la micile detalii face diferența dintre o gazdă bună și una excepțională. Pe curând!