Eticheta în leadership – 3 sugestii practice

Îmi aduc aminte și acum prima mea oportunitate de a-mi exersa abilitățile de leadership. Eram în liceul militar, fusesem admis primul în rândul băieților din punct de vedere academic, iar acest criteriu a venit cu imediata consecință ca eu să fiu șef de clasă (sau comandant de pluton) în plutonul de anul 1 din care făceam parte.
Și, așa cum probabil te aștepți, a fost un eșect fantastic. A fost unul din momentele clasice în care se reconfirma faptul că performanța academică și aptitudinile de leadership nu au absolut nicio legătură directă una cu alta.
De atunci și până acum am descoperit multe lucruri despre cum să fim lideri autentici dar și eficienți, adică lideri care produc rezultate. Ce mi-a lipsit la acea vreme a fost spiritul diplomatic. Nu am știut să comunic cu colegii mei, pentru a crea un mediu de lucru constructiv.
Despre asta vreau să îți povestesc în acest articol: vreau să îți ofer câteva ponturi despre cum poți să îți conduci echipa într-un mod diplomatic, pentru a crea un mediu de lucru plăcut și productiv.
Poate încă te întrebi de ce scriu un articol legat de leadership pe un blog despre etichetă? Este pentru că cele două domenii se leagă strâns unul de celălalt. Tactul este unul dintre principiile de bază în mindsetul unui profesionist. Aplicat în leadership, se transpune în arta de a conduce oamenii cu diplomație. Acum că am clarificat acest aspect, să trecem la treabă.
Oferă feedback constructiv
Când cineva greșește, felul în care îi oferim feedback poate să îl motiveze să ne urmeze, sau îi poate motiva să ne lase baltă când avem nevoie mai mare de el sau ea. Sau, mai rău (și asta e ce am pățit eu, de fapt) aceștia pot ajunge să se alieze împotriva ta și să îți facă viața un calvar. Așadar, un prim pas spre a evita aceste scenarii neplăcute este să oferi feedback-ul în maniera următoare:
- Mulțumești pentru efortul depus și pentru ce s-a făcut până în acel moment;
- Spui ce s-a făcut bine;
- Spui ce s-ar putea face pentru o performanță și mai bună pe viitor.
Unii vor încerca să arate că nu îi afectează în vreun fel stilul acesta pozitivist, dar crede-mă că, undeva, în adâncul lor, se bucură de aprecierea ta. În interiorul nostru, cu toții suntem copii. Iar copiii vor dragoste și apreciere. Oferă acest lucru și vei primi multe dividende. Atenție însă să nu dai în lingușeală. E important să fii sincer în ceea ce oferi.
Confruntă problemele, dar evită certurile
În primul rând, vreau să scot în evidență că a confrunta o problemă nu înseamnă să ne luăm la trântă cu aceasta, ci să găsim soluții constructive pentru a obține fericire la o scară cât mai mare. Așadar, cel mai bun mod de a obține acest rezultat este să „atacăm” acțiunea, nu persoana. În „Leadership and the One Minute Manager” autorul prezintă ideea aceasta foarte elocvent, și de aceea îți recomand să o parcurgi. Pe scurt, se referă la faptul că, în momentul în care trebuie să confruntăm o problemă, evităm cu orice preț atacurile la persoană.
Ca un exemplu, să spunem că un anume Daniel, web designer, nu a reușit să ducă la bun sfârșit un proiect pentru că s-a lungit cu o parte a proiectului mai mult decât era necesar. Mai mult, nu e prima dată când face acest lucru. În momentul în care vrem să confruntăm problema, indicat ar fi să facem următoarele:
- Să purtăm discuția în particular – cu cât sunt mai mulți ochi, cu atât persoana se simte mai atacată și se va închide. Noi, în schimb, vrem să creăm un spațiu de siguranță;
- Să prezentăm comportamentele pe care le-am observat pe un ton amiabil (kindness sau focus charisma, dar sub nicio formă power charisma);
- Spunem de ce ne îngrijorează din motive obiective, legate strict de business;
- Încercăm să aflăm de ce există tiparul, punând întrebări de clarificare de genul „Hei, e totul ok? Știu că nu e în natura ta să întârzii cu proiectele.”
Ca și la primul punct de altfel, acest mod de a trata situația va stimula o motivație pozitivă intrinsecă, întrucât colegul cu care porți discuția va simți că e apreciat la nivel uman și că nu e doar un șoricel într-un birou. De menționat totuși aici e să ai grijă că, până la urmă, timpul și eficiența contează, deci îți rămâne responsabilitatea de a modera discuția eficient, mai ales dacă descoperi că persoana trece prin niște lucruri mai puțin fericite.
Certurile mici se rezolvă cu perspective mari
De multe ori subalternii tind să se certe pentru mărunțișuri. Sau, cel puțin așa ni se pare nouă. De fapt, ce trebuie noi, ca lideri, să înțelegem, e că fiecare dintre noi avem un univers mental, care e mai vast, sau mai restrâns, în funcție de prioritățile noastre zilnice. De aceea, ajută să le oferim subalternilor, din când în când, imaginea de ansamblu, pentru ca aceștia să își extindă orizonturile dincolo de grijile lor imediate.
Spre exemplu, luând cazul echipei de design grafic din punctul anterior, să zicem că tu conduci echipa de graphic design, iar Daniel e cel care se ocupă de banners pentru facebook ads și website-uri. Mihai e un coechipier, care lucrează la logo design în general. Ați primit un proiect care vă cere să oferiți un pachet ce cuprinde ambele livrabile. Daniel vrea să se apuce cât mai repede de partea sa dar e limitat de logo designer, bannerele urmând a folosi culorile din logo-ul nou creat. Daniel e foarte frustrat, considerând că lui Mihai îi ia exagerat de mult timp să își facă partea.
Pentru a rezolva această situație, o sugestie ar fi:
- Să afli care e realitatea, așa cum o percepe fiecare;
- Să îi chemi la o discuție după ce ai aflat ambele versiuni;
- Să le prezinți perspectiva ta, care cuprinde întreg procesul, explicându-le care sunt limitările și oferind opțiuni care să îi satisfacă pe fiecare. Spre exemplu, poate că Daniel poate fi implicat în alte proiecte până când Mihai își termină partea. Astfel, Daniel nu va simți că pierde vremea așteptând.
E posibil ca și în acest caz, Daniel, care poate e mai vulcanic de fel, să nu fie complet satisfăcut de răspunsul tău. Însă ce contează e că le-ai oferit fiecăruia oportunitatea să se facă auziți și nu ai ignorat situația. Aceste lucruri le vor arăta că ești un lider prezent, care e interesat de oamenii săi la fel de mult ca și de rezultate.
Cam atât în acest articol. Dacă vrei mai multe ponturi despre cum să conducem oamenii cu diplomație, scrie-mi un comentariu și voi continua să public astfel de conținut. Pe curând!