Eticheta la conferințe: 6 arhetipuri în care NU vrei să te încadrezi

Modul cum te prezinți la conferințe, seminare, târguri sau la întâlniri de afacere poate să lase o impresie de durată asupra tuturor celor prezenți. Mai ales atunci când impresia este catastrofală.
Așa că m-am gândit că ar fi mult mai util să îți reamintesc ce să nu faci la o conferință pentru a nu fi încadrat într-unul din cele 6 arhetipuri de mai jos:
Arhetipul nr. 1 – Floarea atârnată de perete
Primul arhetip poate fi recunoscut foarte ușor la orice eveniment, chiar dacă paradoxal ar trebui să fie cel care trece pe sub radarul celorlalți participanți. „Floarea atârnată de perete” este acea persoană cu strângere de mână moale ca de pește mort, care se așează undeva în colțul sălii sperând să nu fie observată. Persoana care vine la conferințe cu senzația că este acolo doar pentru speakeri și așteaptă cu maxim interes și atenție să afle informația care îi va schimba viața. La urma urmei, a și dat bani (uneori chiar o sumă consistentă) pe prețul biletului.
Și dacă tot vorbim despre conferințe și rolul lor, vreau astăzi să sparg un mit. Conferințele sunt, în primul și în primul rând, oportunități de a cunoaște oameni noi, inclusiv pe speakeri. Da, este adevărat că speakerii pot fi „motivul” pentru care ne ducem uneori la o conferință… la urma urmei, așa și este promovat evenimentul. Cu toate astea însă, la ce folos că sunt interesanți și împărtășesc informații valoroase, dacă ei nu știu de noi?
Așa că, dacă la un moment dat ne găsim în postura de floare atârnată de perete, indicat ar fi să nu mai stăm izolați într-un colț, ci să îndrăznim să socializăm și cu alți participanți. Mare atenție însă, să nu cădem în următorul arhetip.
Arhetipul nr. 2 – Codependentul
Codependentul este persoana care are senzația că prima persoană pe care o întâlnește la un eveniment este prietenul cel mai bun, și din frica de a cunoaște alți oameni, acesta stă în umbra noului său „prieten cel mai bun” pe toată durata acestuia. Sau mai bine zis, devine umbra lui, ceea ce poate fi mai mult decât deranjant pentru persoana de care se atașează la propriu.
Ce poate face un codependent în această situație? Dacă tot a spart gheața și a intrat în vorbă cu o persoană la evenimentul respectiv și observă că acesta este dezinvolt și comunică ușor cu alte persoane, îl poate ruga să îl ajute să intre în vorbă cu alte persoane, decât să stea să îi sufle în ceafă și să îi încurce oportunitățile de networking.
Arhetipul nr. 3 – Vânătorul de celebrități: „Pot spune că l-am întâlnit”
Vânătorul de celebrități este relativ ușor de recunoscut la conferințe, pentru că singurul lui scop pare a fi doar să facă un selfie cu speakerul, mai ales dacă acesta este un nume sonor din domeniul de care este interesat. Și de regulă când intri în vorbă cu el, începe să se laude cu toate selfie-urile pe care le-a făcut până acum pe la evenimente… și cam atât.
Networkingul nu înseamnă un selfie cu o celebritate. Networkingul înseamnă conexiuni noi, cu oameni noi. Dacă fugim doar după celebrități, riscăm să fim etichetați drept lacomi, ceea ce ne poate afecta mult reputația.
Bineînțeles că putem vorbi cu „elefanții” din cameră dacă se ivește ocazia și chiar este indicat să ne creăm această oportunitate. Ceea ce este bine de reținut este faptul că sunt șanse mari ca ei să nu fie cele mai importante persoane din sală pentru noi și pentru carierele/ afacerile noastre, caz în care tot alergând după ele, dăm de fapt cu piciorul adevăratelor oportunități de creștere.
Arhetipul nr. 4 – Individul cu privirea împrăștiată
Fie la conferințe, fie în alte contexte, cu toții am întâlnit până acum cel puțin o persoană care, deși era angajată într-o discuție cu noi, se uita mereu după alte persoane pe care voia să le „prindă”. Poate că și noi am jucat la un moment dat acest rol, conștient sau nu. Acesta este individul cu privirea împrăștiată, persoana căreia îi fug mereu ochii pe lângă interlocutor și nu acordă persoanei cu care vorbește suficientă atenție.
Ce putem să facem să nu mai cădem în această capcană? Să fim 100% prezenți pe parcursul discuției și în caz că identificăm pe cineva cu care dorim să vorbim, să fim sinceri, să ne declarăm intenția și dorința să abordăm acea persoană și să ne retragem politicos din discuția actuală.
Arhetipul nr. 5 – Automatul de cărți de vizită
Cu toate că este evidentă descrierea acestui arhetip încă din titlu, m-am gândit să împărtășesc cu tine o poveste personală despre un anume Viorel.
Eram la unul dintre evenimentele lui Lorand Soares Szasz, la Terra Events Hall și la nici 10 minute de când m-am așezat pe scaun în sală, a venit la mine un domn care, după ce s-a prezentat în viteză și mi-a înmânat o carte de vizită, a început să ia pe toată lumea la rând cu aceeași poezie. Textul lui suna cam așa: „Bună ziua, sunt Viorel, lucrez în domeniul X și mi-ar plăcea să discutăm în viitorul apropiat despre o posibilă colaborare. Aveți aici cartea mea de vizită, vă rog să îmi trimiteți un sms sau un email să stabilim o întrevedere. O zi bună!”
Evident, nu l-am căutat. Mai mult, l-am văzut ulterior și la alte evenimente făcând exact același lucru. Dacă are rezultate sau nu cu această abordare nu am reușit să aflu, însă pot spune cu certitudine un lucru: nu așa se face un schimb de cărți de vizită la conferințe. De fapt, Viorel nici nu a cerut sau a așteptat să îi dau cartea mea de vizită. Era prea grăbit să împartă cărți de vizită tuturor participanților la eveniment.
Revenind însă, o carte de vizită se oferă doar după ce stabilești o conexiune cu interlocutorul tău, sau măcar îi atragi atenția într-un fel anume, și astfel creezi oportunitate de follow-up. Altfel, va fi doar o bucată de carton care va ajunge în scurt timp aruncată într-un teanc de cărți de vizită… sau chiar la gunoi.
Arhetipul nr. 6 – Miss/ Mister Logoree
Miss/Mister Logoree, pentru că există deopotrivă și femei și bărbați care vorbesc excesiv de mult, este acea persoană cu care atunci când începi să discuți la un eveniment (și cel mai probabil nu numai) riști să ratezi evenimentul pentru că nu se mai opresc din vorbit.
Știi acei prieteni care vin în vizită și uită să mai plece acasă? Așa sunt și aceste persoane în cadrul conversațiilor sau discursurilor. Uită să mai lase loc și altora în conversație, sau mai rău, uită să o încheie.
Este foarte important să fim atenți la limbajul nonverbal al celorlalți și să ne dăm seama când este oportun să încheiem o discuție. Astfel, dăm dovadă de tact, unul dintre cele 5 principii de bază al unui artist al etichetei.
Eticheta la conferințe – Kind reminder 🙂
Felul tău de a fi oferă celorlalți o experiență despre tine. Felul în care interlocutorul tău se simte față de tine, dar și față de el însuși, ca urmare a interacțiunii cu tine, va avea un impact major asupra brandului personal.
Ne apropiem de finalul acestui articol și sper că ți-a făcut plăcere să îl citești și mai ales că ai găsit în el informații valoroase pe care să le fructifici la următoarea conferință la care participi și nu numai. Te rog lasă un comentariu mai jos și spune-mi ce fel de arhetipuri ai mai întâlnit, și cum ar trebui să ne comportăm pentru a evita să fim etichetați într-un mod negativ. Pentru că da, se poate întâmpla oricui! 🙂