Meghan Markle, încalcă protocolul Casei Regale Britanice?

În cadrul recepției de la palatul Buckingham organizată cu ocazia „Queen’s Young Leaders Week”, Meghan Markle, ducesa de Sussex și soția prințului Harry a fost surprinsă șezând cu picioarele încrucișate, lucru care a atras numeroase critici din partea diferiților experți de etichetă din toată lumea, care susțin că această poziție nu se cade pentru un membru al Casei Regale Britanice.

Dar, oare sa fie așa?
Haideți să aflăm adevărul…
1. Mulți susțin că ar fi fost corect să folosească postura „Duchess Slant”
Postura „Duchess Slant” se referă la postura descrisă de Kate Middleton, ducesa de Cambridge, în imaginea de mai jos, prin care, șezând cu picioarele lipite și ușor înclinate și, eventual, cu gleznele încrucișate.


Ingrid Seward, biograful Casei Regale, spre exemplu, susține că „ar fi fost mai elegant să stea în această manieră” în ideea de a evita posibilitatea de a fi surprinsă în fotografii într-o ipostază mai vulgară. Dar, există câteva lucruri care ne spun că nu e cazul să fim atât de critici.
2. Protocolul Casei Regale Britanice nu specifică nimic în acest sens
Multele guri rele care au decis să critice această alegere a ducesei de Sussex se pare că nu și-au făcut temele corect. În Protocolul Casei Regale Britanice nu scrie nicăieri „Dacă ești membru al Casei Regale, nu ai voie să stai cu picioarele încrucișate la un eveniment oficial”. Așadar, data viitoare când cineva mai decide să critice anumite gesturi și comportamente, recomandăm să studieze în detaliu problema dinainte.
3. Multe alte persoane din familia regală au abordat postura aceasta la evenimente oficiale
Haideți să vedem cine a mai abordat postura aceasta la evenimente oficiale ale regalității:



În concluzie…
Cred că ar fi înțelept să nu mai fim atât de rigizi și să studiem problema înainte de a începe să criticăm. Da, sunt de acord cu sensul practic al posturii „Duchess Slant” în ideea de a evita orice posibilitate de a apărea în fotografii în ipostaze nepotrivite. Dar, dacă ducesa de Sussex știe cum să abordeze această postură mai neconvențională pentru standardele Casei Regale și să își mențină grația și prestanța, eu cred că e un pas înainte în modernizarea înțelegerii noastre în ce privește eticheta.
Eticheta este arta de a fi un om plăcut oriunde, oricând, nu arta de a face pe plac. O lungă perioadă, regulile de etichetă au fost văzute ca un mijloc prin care anumite clase sociale se departajau printr-un limbaj nonverbal specific, elitist, prin care intenționau să își arate superioritatea. În realitate însă, această artă este despre a comunica plăcutul în orice context. Implică un set de principii, niște abilități de comunicare interpersonală și o cunoaștere mai profundă a modului în care putem comunica plăcutul într-o gamă cât mai variată de contexte sociale și profesionale.